Opstil salgsmål og ros dig selv

Det nemmeste i verden er, at du hakker på dig selv over, at du ikke får ringet nok eller endnu engang har fået et afslag. Hvis du kan nikke genkendende til dette, så er det på tide, at du griber salgsarbejdet — og dig selv — an på en anden måde. Start i det små med at opstille nogle realistiske mål, du sagtens kan leve op til. Det kan fx være, at du blot skal ringe til én potentiel kunde om formiddagen og én om eftermiddagen. Ros dig selv for hvert af disse opkald, du gennemfører. Næste uge kan du lægge endnu et opkald til som en del af dine daglige salgsmål.

Find altid det positive i ethvert salgsopkald og anerkend dig selv for, at du her klarede det godt. Det kan være, at den potentielle kunde havde nogle indvendinger mod at mødes, men at du vendte kunden rundt ved at fyre en sjov bemærkning af. Du kan også rose dig selv for, at du var rolig og ikke nervøs, da du ringede op. Eller at dialogen med kunden var god og imødekommende. Se på det på den måde, at hver gang du roser dig selv, så sætter du pluspoint ind på din mentale konto. Og når du hakker på dig selv, så trækker du 10 x så mange point fra, som du giver dig selv ved ros.

 

For hver gang du roser dig selv mentalt, kan du også gøre det på en mere materiel måde. Læg to kroner til side, hver gang du har gennemført et salgsopkald, som du er tilfreds med og hvor du følte, at der var nogle gode elementer, som du med rette kan være stolt af. Som du lægger penge til side (og det skal ske fysisk og ikke i et regneark), så bliver det mere og mere synligt for dig, hvor godt det i virkeligheden går dig med at sælge. Sæt et mål for, hvornår du skal bruge din opsparing til fx at købe dig en plade chokolade eller en pose Matadormix. I stedet for penge kan du også vælge at lægge en lille bold i en klar vase, så du hele tiden kan se, hvor godt det går dig. Sæt en streg på vasen og lov dig et eller andet godt, når antallet af bolde når op til stregen.

Istedet for at hakke på dig selv, skal du bygge dig selv op til at være en supersælger. Det gør du ved at rose dig selv for hvert lille skridt du bevæger dig frem. Gør det til en vane og læg mærke til den forskel, det gør for dig. Du vil være overrasket over, hvad det kommer til at betyde for dit salgsarbejde.

Uffe Erup Larsen